Katli un keramikas masa
Sagatavoja IEVA BALTRUSHAITYTĖ
Pannas, katli un kastroļi ar akmens pārklājumu ir uzticami un izturīgi, tāpēc mūsu virtuvēs to kļūst arvien vairāk. Lielisks dizains, videi draudzīgums, izturība – tās ir tikai dažas no īpašībām, kas paceļ šos traukus jaunā līmenī. Varbūt vissvarīgākais ir tas, ka šādus ēdienus ir ērti lietot, un tajos pagatavotais ēdiens būs veselīgāks un garšīgāks. Un tas nav reklāmas radīts mīts. Mēģināsim noskaidrot, kāpēc tas tā ir.
SVARS-PRIEKŠROCĪBA
Akmens masas pārklājums nosaka noteiktas katlu un pannu īpašības. Šādu trauku sienas ir biezas, paši trauki ir smagi. Lai gan pēdējā iespēja dažkārt var šķist trūkums (ar vienu roku var būt grūti noturēt pat vidēja izmēra katlu, kas ir pilns ar zupu vai sautējumu), tieši tas nosaka katla priekšrocības. Tieši biezās sienas garantē, ka šajos katlos vai pannās pagatavotais ēdiens lieliski saglabās savas garšas un aromātus, nepielips un neuzsūks svešas smakas. Šāds pārklājums ļauj vienmērīgi sadalīt siltumu trauka iekšpusē, tāpēc tajos pagatavotie ēdieni būs sulīgāki un garšīgāki.
Neskatoties uz to, ka akmens keramikas trauku sienas ir biezas, tās ātri uzsilst, līdz ar to gatavošanas process ir ātrāks.
DABISKI UN DROŠI
Akmens masas pārklājums ir izgatavots no dabīgiem materiāliem, tāpēc sildot tas neizdala toksiskas vielas, kas varētu nokļūt pārtikā.
Šos ēdienus ieteicams lietot, mēģinot pagatavot pēc iespējas veselīgāku maltīti. Piemēram, panna, kas pārklāta ar akmens masu, prasa mazāk tauku, dažkārt var iztikt arī bez tiem – ja pietiek ar produkta apcepšanu uz sausas pannas (piemēram, grauzdējot sēklas, riekstus vai cepot papriku, lai mizu vieglāk noņem ādu), to var izdarīt arī, nebaidoties, ka sausas pannas karsēšana to sabojās.
Tā kā keramikas traukos siltums ir vienmērīgi sadalīts, ēdiena gatavošanas laikā paliek vairāk vitamīnu un citu mūsu organismam noderīgu elementu.
IZTURĪGA UN ĒRTA
Vai esat kādreiz vīlušies par jauniem, izskatīgiem, kvalitatīviem traukiem, kas diemžēl prasa tik daudz kopšanas, ka vairs pat nevēlaties tos lietot? Ja atbildēji JĀ, laipni lūdzam 21. gadsimta virtuvē! Tiklīdz mums bija laiks iekārtot savas trauku mazgājamās mašīnas, virtuves skapjos pa vienam sāka parādīties katli un pannas, kuras nevajadzētu mazgāt trauku mazgājamajās mašīnās. Tiklīdz iegādājāmies komfortablus sūkļus ar raupjāku beršanas virsmu, uzreiz uzzinājām, ka lielāko daļu pieejamo podiņu ar tiem nevar berzt… ironiski? Protams, jā. Tātad varbūt ir pienācis laiks pieņemt ērtākus lēmumus?
Akmens podu priekšrocība ir tā, ka tos ir salīdzinoši viegli kopt. Jā, arī stipri, agresīvi tās berzt nevajadzētu, taču ne rupjāks sūklis, ne mazgāšana trauku mazgājamajā mašīnā viņiem nav briesmīgi. Tiesa, izmantojot akmens krāsni, ēdienu tajā labāk apgriezt ar koka vai silikāta lāpstiņu, nevis dzelzs lāpstiņu. Bet mēs gandrīz aizmirsām par pēdējo, vai ne?
Atbildēt Atcelt atbildi
Bez komentāriem